Thursday, September 27

Dell vrea sa devina furnizor de solutii

Dell, compania care a inventat business-ul de volum si a detinut intre 1999 si 2002 titlul de ,,cel mai mare producator de PC-uri” vrea sa devina furnizor de solutii. Cel putin, aceasta a fost ideea centrala pe care am discutat-o astazi la un pranz cu o echipa de executivi pentru regiunea CEE. Directia este una previzibila daca avem in vedere achizitiile facute in ultimii 3 ani: Perot Systems (2009) Scalent (2010) Compellent (2010) RNA Networks, Netuitive (2011) Wyse, Sonicwall si recenta Quest (2012). Cu toate aceste branduri in bagaj, Dell nu putea sa ramana un vendor de hardware si servicii, mai ales ca principalii concurenti (HP, IBM, Oracle) au cativa pasi in avans.
Transformarea nu este una facila si implica restructurarea regionala, modificarea diviziilor, dezvoltare de competente, dezvoltare de centre de test si mai ales atragerea de noi parteneri, element esential deoarece Dell isi pastreaza modelul indirect de business. (desi in Polonia, spre exemplu, abordarea este diferita si Dell abordeaza unele conturi direct). Nu am aflat numele nici-unui partener nou , insa conform declaratiilor sunt companii care, traditional, nu faceau business cu Dell. Vor urma probabil niste anunturi oficiale de Preffered Partner and stuff.
Un plus pentru piata locala, este existenta Perot Systems ( filiala deschisa in 2005 si devenita Dell Services dupa achizitie) care ar trebui sa faca diferenta sau cel putin sa egaleze competentele si echipele de consultanta si suport pe care concurenta (amintita mai sus + Fujitsu) le poate arunca in lupta. Ar mai exista si un data center unde prospectii ar putea evalua diversele solutii marca Dell: storage management, HPC, automatic data tiering, data migration etc. S-a vorbit cu precadere despre solutiile de infrastructura si deloc despre solutiile pe industrii (sanatate, telco, productie, transporturi etc) pe care Dell le are in portofoliu la nivel grobal. ar mai fi un detaliu haios legat de organizarea regionala a Dell, in CEE intra si Iceland :) unde insa am inteles ca sunt niste centre de date foarte high tech, racite direct la ghetar :)