Tuesday, February 5

Microsoft investeste 1 miliard USD intr-un Centru de Date in aer liber

Microsoft a dezvoltat in Virginia USA unul dintre cele mai moderne Centre de Date printr-o investitie de cca 1 miliard USD. Facilitatea de diferentiaza prin lipsa unui acoperis (este construit in totalitate din containtere) dar si printr-un coeficient PUE (Power Usage Effectiveness) de 1.13 (o valoare foarte performanta). Centrele de Date obisnuite au valori PUE in jurul a 1.5 si chiar peste.
Cu aceasta investitie Microsoft vrea atat sa acopere cererile pentru infrastructura necesara serviciilor de cloud computing dar si stabileasca noi standarde la nivel tehnologic.

Devenit operational la inceputul lunii februarie, Centrul de Date a fost dezvoltat in mai multe etape este construit din cateva sute de module ITPACs (concept ajuns la generatia 4, detalii in filmul de mai jos) in care se afla cateva mii de servere si infrastructura de alimentare si racire necesara.



Modulele IT-PAC au fost utilizate si in alte Centre de Date (inclusiv Dublin, care deserveste clientii europeni) insa centrul din Virginia este de departe cel mai mare cu aceasta structura. Apple este singura companie care detine un Centru de Date de o valoare/investitie similara.
Din cate stiu, sunt si cativa antreprenori din Romania care au fost/sunt interesati de centrele de date modulare care permit o „instalare” foarte rapida si un TCO (costul total de detinere) mai mic decat facilitatile traditionale. Din diverse motive, nu stiu sa existe inca un astfel de centru de date operational in piata locala.