Monday, December 9

In EMEA, piata de servere intra in declin

In ultimii ani, am tot intrebat companiile producatoare de servere despre maniera in care aceasta piata este afectata de cloud computing. Raspunsurile au fost in general negative, desi logica indica o alta directie. Cateva luni in urma, ma intrebam pe blog daca „Va destabiliza cloud-ul piata de servere” iar unele opinii exprimate pe FaceBook ma catalogau de pesimist. Iata ca analizele vanzarilor facute de Gartner la final de an arata pentru regiunea EMEA (Europa Middle East si Africa) cele mai mici venituri din ultimii 15 ani. Livrarile au scazut cu 7.8% (548.000 unitati) iar vanzarile cu 4.3% (undeva peste 2 miliarde EUR)

Pentru Europa de Vest vanzarile au scazut cu 4.8%, iar pentru Europa de Est cu nu mai putin de 13% afirma acelasi raport Gartner.  Nici global situatia nu este mai buna. La nivel de vendori, pentru Q3 2013 sunt scaderi mari pentru Oracle, IBM și Dell, o crestere mica (2.2%) pentru HP si una ceva mai semnficativa pentru Cisco, insa lipsita de relevanta pentru ca se raporteaza la o cota de piata de cca 4 procente.
Am invatat sa nu acord 100% incredere cifrelor livrate de analisti insa trendul pietei nu cred ca poate fi ignorat. Este imposibil, ca dupa ce zeci de firme sa anunte mutarea in cloud a unor solutii si eliminarea investitiilor directe in infrastructura (inclusiv in Romania acest trend este evident, numai Microsoft are cativa zeci de clienti in Azure + Office 365, dar mai sunt si alti furnizori de cloud) aceasta miscare sa nu se reflecte negativ in vanzarile de servere. Cu siguranta, tendinta se va accentua, iar cei mai afectati sunt/vor fi distribuitorii cu valoare adaugata (nu dam nume, dar ii stie toata lumea). Producatorii mari au schimbat deja macazul catre linii de business mai interesante (IBM se duce catre cloud prin achizitia Softlayer, HP este in businessul de software de cativa ani, Oracle merge aproape exlcusiv pe appliance-uri, la Dell este ceva mai lipsit de claritate etc) insa distribuitorii locali nu prea au multe de pus in loc, iar unii au intrat deja intr-un mod low profile.