Wednesday, September 7

Ce inseamna 4G+ in oferta Vodafone?

Vodafone a iesit pe piata zilele trecute cu o oferta noua: Supernet 4G+. Ce inseamna mai exact acest serviciu si ce avantaje ofera? Supernet 4G+ are la baza utilizarea tehnologiilor de tip "carrier aggregation", care permit echipamentelor mobile sa trimita si primeasca date pe doua sau mai multe frecvente diferite, in acelasi timp. 

Reteaua 4G+ Vodafone utilizeaza frecventele de 800 si 1.800 MHz FDD din spectrul licentiat al operatorului, ceea ce asigura si o crestere a nivelului de acoperire in interiorul cladirilor. Teoretic, 4G+ ofera o dublare a vitezei traficului de date, insa  in cadrul evenimentului de lansare, a fost realizat un experiment live in cadrul caruia a fost folosit un prototip de echipament mobil capabil sa utilizeze 5 benzi de frecventa care au asigurat o viteza de transfer de 1,35 Gbps. In mod curent, reteaua 4G+ Vodafone este disponibila in 330 de localitati din Romania, avand acoperire extinsa in Bucuresti si in capitalele de judet (41 de orase). Serviciile Supernet 4G+ City vor fi disponibile gratuit timp de o luna (5 septembrie - 5 octombrie) in orasele Cluj-Napoca si Iasi.  

Lansarea Supernet 4G+ survine in contextul cresterii traficului 4G in reteaua Vodafone cu 40% (in intervalul septembrie 2014 - septembrie 2016) si a consumului de continut video pe dispozitive mobile (mai mult de jumatate din totalul traficului de date 4G este reprezentat de continutul video, care inregistreaza o crestere constanta de peste 25%). 

Conform Global Mobile Suppliers Association (GSA), tehnologia 4G+ (cunoscuta si sub denumirea LTE-Advanced sau LTE-Advanced Pro) a devenit din ce in ce mai populara, fiind utilizata la nivel global de 147 de operatori in 69 de tari (dintr-un total de 738 de operatori de retele 4G/LTE din 194 de tari.