Thursday, October 20

Cisco Connect 2016 in sapte declaratii cu relevanță

Lume multa la Cisco Connect 2016, un eveniment de referinta pentru industria locala si asemanator unor demersuri precum Microsoft Forum sau Oracle Day. Chiar daca se adreseaza cu precadere unei audiente tehnice, la Cisco Connect 2016 nu lipseste abordarea business si nici descifrarea tendintelor curente ale pietei. Astfel, una dintre concluzii (reiesita din prezentarea lui Michael Koons, VP System Engineering) a fost ca Digital Transformation desi devine un termen supraexpus in comunicarea publica a ultimului an ramane principalul factor disruptiv in economia actuala.

Ce inseamna insa mai exact transformare digitala si factor disruptiv? IT-ul are bunul obicei sa introduca in conversatia cu beneficiarii termeni cu un nivel ridicat de complexitate si ambiguitate.
Digitizarea, asa cum am aflat la eveniment nu este un lucru ci un mod de a face lucrurile cu ajutorul tehnologiei, fie ca vorbim despre noi experiente pentru clienti,  de transformarea proceselor de afaceri sau de „inarmarea” angajatilor cu noi unelte de lucru. Pe de alta parte, disruptiv are legatura cu schimbarea in profunzime a unor domenii de activitate, atat prin tehnologie (iPhone) cat si prin alte inovatii la nivel de procese (Uber), sisteme de productie, design, ergonomie etc.  In mod evident, orice domeniu de activitate este expus riscului de disruption, iar cazurile Kodak, Nokia, Blackberry sunt printre cele mai cunoscute. Exista totusi domenii mai expuse: serviciile financiare, retailul, turismul, IT-ul etc si unde companiile ar trebui sa fie mult mai vigilente.

Valoarea adaugata a Cisco Connect sta in mai putin in keynote-uri, ci mai cu seama in track-urile tehnice (derulate in paralel) si in zona de expo, unde audienta are ocazia unui contact direct cu tehnologia. Prin urmare, nu au lipsit demo-urile pe diverse produse Cisco si nici prezentarea unor produse functionale din zona de Internet of Things (IoT), colaborare in cloud, real time analytics,  securitate de generatie noua, gestiune centre de date etc.  Cisco reuseste la acest eveniment sa activeze foarte bine partenerii locali, atat la nivel de standuri cat si de prezentari. Ca noutati, am remarcat Veam (prin reprezentanta locala) si F5 (prin distribuitorul Veracomp), produse si solutii compatibile cu tehnologiile Cisco.

Sapte declaratii care mi-au placut:

Michaels Koons, Cisco: „Nu credeti orice date publica analistii, incercati sa intelegeti tendintele”...  „Nu dormiti linistiti, intotdeauna exista cineva care vrea sa disrupt domeniul vostru de activitate”.

Dorin Pena, Cisco: „80.000 de oameni au trecut prin Cisco Academy, de la deschiderea programului”

Ovidiu Ghiman, Telekom Romania: „Industria vorbeste prea mult despre aspecte tehnice si reduceri de costuri si prea prea putin despre ce solutii ofera pentru rezolvarea problemelor de business”...„Smart City nu inseamna doar sa oferi wifi gratuit cetatenilor, sunt mai multe componente in cadrul acestui concept”

Cristian Matei, Datanet Systems: „La nivel de securitate, nu amenintarile sunt problema ci neintelegerea situatiei reale”

Gabriel Musat, Datanet Systems: „Aspectul critic in IoT este lipsa maturitatii tehnologiilor si a vendorilor”.

Si ceva imagini:

Dorina Pena, Cisco Romania

Michaels Koons, Cisco

Ovidiu Ghiman, Telekom Romania

Cristian Matei, Datanet Systems

Standul Datanet Systems, partener tehnologic