Monday, September 25

Despre sharing economy la Microsoft Summit 2017

Pentru multe persoane trecute de 50 de ani, utilizarea în comun a unor „lucruri” duce imediat către ideea de comunism şi cooperativa, pentru cei mai tineri însă, are legătură directă cu servicii precum Uber, AirBNB sau chiar un serial celebru ca Friends.  

Sharing economy (circulă în limba romană şi ca „economie colaborativa”) schimbă un şablon fundamental al societăţii umane şi muta atenția de la „a deţine” la „a utiliza”. Sociologii au remarcat că generaţiile tinere nu mai sunt atrase de posesia lucrurilor ci mai degrabă de experienţa adusă de acestea. Tendinţa a fost surprinsă de un cunoscut studiu PwC, disponibil la http://www.pwc.com/CISsharing, care spune că 77% dintre tinerii millenials (născuţi după anul 2000) sunt atraşi de experienţa utilizării unui lucru şi nu de posesia acestuia. Prin urmare, nu vor să cumpere ci să utilizeze, pe baza unor relaţii comerciale de tip închiriere şi partajare. 

Care este logica din spatele sharing economy? O combinaţie interesantă de ecologie (resursele naturale sunt limitate, producţia generează poluare) şi economie (bunurile de folosinţă îndelungată sunt subutilizate, costurile pot fi mai mici dacă închiriezi) în contextul unui stil de viaţă influenţat de social media şi care spune că este mai fun să faci coach surfing decât să stai la un hotel.
În Bucureşti, mentalitatea de tip sharing economy se regăseşte printre antreprenorii tineri care au trecut de la închirierea unui birou pe termen lung la contractarea unor spaţii de co-working. Aici folosesc în comun: birouri, servicii de secretariat, printing, curăţenie, consultanță etc pentru a beneficia de un maxim de calitate, la un minim de cost. Apărute iniţial în Bucureşti, aceste hub-uri s-au dezvoltat rapid în mai toate oraşele importante alte ţării. O listă cuprinzătoare pe blogul https://laurentiumihai.ro/lista-spatii-coworking-romania/.

Din punct de vedere legislativ, societatea încă nu pare pregătită pentru sharing economy. Sunt deja notorii discuţiile legate de Uber şi noţiunea de ridesharing, dacă poate fi sau nu asimilata serviciilor publice de transport. Dileme similare există şi în jurul AirBNB şi a serviciilor de car sharing, iar nedumiririle acoperă în egală măsură zona de reglementări, modul de plată a taxelor, emiterea şi acoperirea poliţelor de asigurări etc. Sharing economy este însă o realitatea ce nu poate fi ignorată în prezent şi cu atât mai mult în viitor. Pentru 2025 analiştii previzionează valori de ordinul a 335 miliarde USD şi raţe constante de creştere. Mai mult, fuziunea dintre sharing economy şi o tehnologie revoluţionară precum blockchain ar putea genera o evoluţie dincolo de orice aşteptări, zice Forbes. Va deveni sharing economy, o formă genială de comunism in care vom utiliza totul in comun sau doar o alternativa la societatea de consum pentru o generatie comoda, care la 20-25 de ani nu vrea sa-si fixeze viata, in detalii inutile legate de roluri fiscale, cadastru si stare civila?

Subiectul sharing economy va fi dezbătut şi la Microsoft Summit 2017, pe 7 noiembrie, la Teatrul National Bucuresti. Va fi prezentă April Rinne (info despre agenda aici), une dintre cele mai entuziasmate promotoare ale conceptului. Găsiţi articolele ei pe propriul site https://aprilrinne.com/writer/.