Thursday, March 8

De ce este Jeff Bezos, seful Amazon, plin de bani

Cel mai recent clasament Forbes, il aseaza pe Jeff Bezos in fruntea miliardarilor lumii, cu cca 30 de miliarde mai mult decat Bill Gates. Clasamentul in sine este stupid, insa informatia s-a rostogolit zilele acestea pe mai toate posturile TV. Interesanta este insa evolutia actiunilor Amazon, a caror crestere senzationala sta la baza succesului financiar a lui Bezos.

Amazon s-a listat la bursa in mai 1997 la un pret de cca 18-20 usd/actiune, iar acum cinci minute valorau 1.545 (ieri erau 1533). Mai mult, intre timp, Amazon a avut o multiplicare a actiunilor, in mai multe etape, insa cu un raport final de 12 la 1. Doar in ultimii 10 ani, pe fondul inovatiilor technologice aduse pe piata de Amazon, pretul actiunilor a crescut cu + 670%. Prin urmare, 10.000 USD investiti in 97 ar valora astazi cateva milioane.

In medie, pe bursa sunt tranzactionate zilnic cca 5 milioane de actiuni Amazon. (in esenta schimbul masiv duce la cresterea pretului). Interesul crescut pentru actiuni a dus la o capitalizare bursiera de aproape 750 miliarde USD, iar proiectia este de crestere. Va urma probabil o noua multiplicare, conform specialistilor, actiunile cu valoare mica (cca 100-150 usd) fiind mai usor de tranzactionat.


Evolutie actiuni Amazon pe 10 ani

Jeff Bezos, care a infiintat compania in 1994 ca un magazin online specializat pe vanzare de carti and stuff, detine nu mai putin de 78.99 milioane actiuni, adica 17% din Amazon. La pretul de astazi, este cu cca 900 de milioane mai bogat fata de ieri. Pe hartie, acesti bani nu sunt in conturi...in 2016, Amazon a generat venituri de cca 136 miliarde usd si un profit de 3-4 miliarde usd.

Lumea se intreaba si cat de bogati sunt tipii de la UiPath (Daniel Dineș si Mariu Târcă) daca firma valoreaza 1 miliard. Exista o oarecare diferenta. UiPath nu este listata la bursa, evaluarea de 1.1 miliarde vine prin vanzarea cu 120 milioane usd a unei cote din companie catre un investitor.

Lista completa a miliardarilor lumii conform Forbes la https://www.forbes.com/billionaires/#5c0adfba251c